خلاصه حج ۷

از جلسات کیولیست
پرش به ناوبریپرش به جستجو
  • این حرف را زیاد می شنویم : چرا دینداران پول زیادی را صرف سفر حج می کنند در حالی که گرسنگان آفریقا از گرسنگی می میرند؟

مگر نجات جان یک انسان در دین، از همه کار بهتر نیست؟


- اول این که ، این حرف را درباره خیلی مخارج دیگر هم می شود زد. چرا اینهمه هزینه های گزاف برای ازدواج؟ چرا اینهمه هزینه ی آموزش عالی برای یک کشور جهان سوم مثل ایران، که برایش مضر هم هست؟ چرا مسجد ها را نفروشیم و گرسنه های آفریقا را سیر نکنیم؟!! چرا به جای نماز خواندن کار نکنیم ...

-این حرف را کسانی می زنند که احساسشان این است که حج فایده چندانی ندارد.

-در دین، اولویت با نماز و عبادت است، بعد انفاق . حج یک عبادت بسیار مهم است.

-این که همه ی آدم ها همه ی هم و غمشان این باشد که به زنده ماندن دیگران کمک کنند و به فکر زندگی نباشند، مثل این می ماند که کسانی هستند که می گویند ما همه ی زندگی خودمان را صرف فرزندانمان کردیم و برای همین به هیچ جایی نرسیدیم.

نتیجه اش این می شود که همه زنده اند ولی هیچکس زندگی نمی کند.

ما در درجه ی اول نسبت به خودمان است که وظیفه داریم ، بعد نسبت به دیگران . چون دستمان درباره خودمان باز است، اما درباره دیگران نمی توانیم از حدی بیشتر برایشان کاری بکنیم.

- واقعا این همه اطلاعاتی که ما امروزه در دهکده ی جهانی از وضعیت سایر مردم جهان داریم، یک مساله ی جدید است. باید بررسی کنیم و فکر کنیم در این باره که، آیا وقتی من گرسنگی یک کودک آفریقایی را در تلویزیون می بینم، و چندان کاری هم نمی توانم بکنم،می توانم شب راحت بخوابم و راحت غذا بخورم؟ آگاهی مسئولیت می آورد. اما نباید در این قضیه افراط کرد.

-اگر توی دنیا ایمان زیاد بشود، به صورت خیلی ریشه ای تری مساله ی فقر و گرسنگی حل می شود . این که بیاییم به فقرا پول بدهیم اصلا کار ریشه ای نیست.

- حج با انفاق بیگانه نیست. در اول اول ، هزینه های سفر حج چندان مطرح نبوده ( چون اکثرا اعراب بودند مسلمانان ) و هزینه ای که مطرح بوده، قربانی بوده که هر سال در عید قربان یک مسلمان با خودش می آورده و گوشتش به فقرا می رسیده.

در یهودیت، قربانی سوختنی داریم. گوشت قربانی را کسی نمی خورده. اما در اسلام، به فقرا می دهیم.

اخیرا وضعیت منجمد کردن گوشت های قربانی در عید قربان در عربستان توسط خادمین حرمین شریفین خوب شده، و هیچ گوشتی هدر نمی رود و اتفاقا پس از انجماد به کشورهای فقیر فرستاده می شود. مستحب است که کسانی که حج نمی روند هم در عید قربان گوسفند قربانی کنند ، و اگر سازوکاری در کشورهای مسلمان باشد که این گوشت ها به دست اقشار محروم برسد، خیلی خوب است.

ساز و کارهای انفاق و کار داوطلبانه در کشورهای غربی از کلیسا شروع شده و الان در وضعیت خیلی خوبی است. اما متاسفانه در کشورهای مسلمان نه، با این که حچم توصیه قرآن به انفاق واقعا تکان دهنده است.


  • حرفی که درباره طواف نساء زده شد، از بقیه حرف ها قید "احتمالا" بیشتری دارد .
  • این که شیطان گفت اگر از این درخت بخورید جاودانه می شوید دروغ محض بود!
  • اگر بعد از حج شور وشوق عبادت به آدم خیلی دست نداد، آدم نباید خودش را مجبور به عبادت سنگین کند. دلزده شدن و از دست رفتن شوق خیلی اتفاق بدی است و نباید بگذاریم پیش بیاید. برای همین است که می گویند یک استاد با تجربه در مسیر می تواند به آدم کمک کند. چون آدم از درون سخت می فهمد که کی وقت فشار آوردن است و کی وقت استراحت کردن. مربی های ورزش هم این کاررا می کنند. تمرینات مختلف می دهند، یک زمان ورزش سبک می دهند، یک دوره تمرینات سخت ...


  • تا حالا، دوربین ما پایین بود و ما به عنوان یک فرد به مناسک حج نگاه کردیم . عرفا بیشتر این جوری نگاه می کنند. مشکل عرفان این است که بیش از حد فردی نگاه می کنند . در حالی که نگاه قرآن از بالاست. بیشتر روی جمعی بودن این عبادت تاکید دارد.

عرفا هیچوقت نمی توانند تشریع بکنند، چون تجربه شان محدود به خودشان و تعدادی شاگرد است. بنابراین ، این که وحی هم یک تجربه ی عرفانی پیامبر است، درست نیست.


در جلسات آینده از اول قرآن آیاتی که مربوط به سوره حج است را بررسی می کنیم و به سوره حج می رسیم.